I Am

nuffnang

Blog Archive

Aku Follow

Labels

Powered by Blogger.

Monday, June 22, 2015

Janji tinggal janji...

Aku nak meluah, tapi tak sampai...
Pantang betul kalau orang dah berjanji tapi tak tepati...
Nak redha tu payah betol rasa.. Kalau nak ikut ringan mulut ni, nak je maki..
Tapi, tak boleh. Sebab, kalau aku maki pun, dia mmg tak dengar.
Aku maki dia dalam hati. hihikhik...

BENCI KENE TIPU!!!!!

Wednesday, May 6, 2015

Sikit-sikit dulu

Ok, nak start menaip ni kene ada mood. Mood nak mengarang, bercerita, meluah...
Haishh...nak cari mood itulah yang susah. bukan susah mcmana, mood tu yg tak ada.
Tengok! Aku cakap pon dah macam patel... hihihi...

Sekarang ni dah masuk sebulan aku kat Labuan. DEKAT dengan suami. Suami dekat 3 minggu ni asyiklah ulang alik dari Labuan - Kota Kinabalu (KK), kang dari KK-Labuan.. Itulah rutinnya yang tak sudah. Tapi hari ini, start minggu ni 5, beliau dah kurang ulang alik...sebabnya, aku dah bawak sorang adik aku teman aku kat sini. Maka dengan itu, beliau 3 hari jelah balik dalam seminggu tu... Kesian kat suami aku tu...Kesian sungguh...

Aku ni nak ikotkan, tak adalah penakut sangat. Tapi sebab tempat orang, lama dah tak duduk sendiri, kalau sendiri pn (rumah kat shah alam housemate ada), so itu yang janggal sikit kalau nak tinggal sendiri. Sementelah pulak, rumah baru ni, belakangnya hutan. For sure, semua fikir, kalau hutan, sojuk sikit. Tapi lain kat sini. Nah!! Panasnya mak aiii....berdentum! Sampai aku bertukar warna dari sawo matang ke ala-ala beyonce gitu. Kilat, pekat... Amik kau!. Lagi satu, sebab hutan kan mcm2 ado.. Takuttt!!!

So, sekarang ni, bila dah gelap, malap, pekat, kilat-malat, kononnya nak cuba Produk Kolagen2 ni. Salah satu sebab utama nakkan stamina. Sebabnya, setiap jumaat petang, aku akan balik KK. Suami aku kerja mengajar memandu Sabtu-Ahad, so aku kenelah balik sana. Penatnya... tu yang beria nak cari produk kolagen2 ni, dan sambil2 tu nak maintain sawo matangez kulit aku ni...

Siapa boleh suggest produk mana ok untuk digunakan....?

Tentang kerja pulak, setakat ni, Alhamdulillah... Serasi jugak dengan orang sini... Tapi tulah, nak cakap kat sini, orang Sabah dan Labuan ni, memang lembut2... Sungguh bahasanya lembut je. kalau bercakap tu, lembut jgk... High note tu susah nak dengar... hihiih. compared dengan aku, hikhik... Matilanak... hihi

Makanan? MAHAL
Barangan Keperluan? MAHAL
Sewa Rumah? MAHAL

Wawa, apa yang tak mahal kat sini?... KERETA - Duty Free!

Stress mak nak. Soto campur yang ayam, dagingnye tak berapa nak ada tu, RM6
Nasi Putih, Daging sikit (tak sampai sejemput tangan aku ni), dengan sehelai kobis salad tu =RM7.00.

Ayam? RM8.50-9.00/kg...
Sup kaki ayam pon, kaki ayam comel2, 3 ketul kaki tu pun, RM 4.50.

Aku makan kat Shah Alam, Kaki ayam kat 10 ketul, baru RM3.00-RM4.00. Kaki ayam tu banyak daging, gemuk2..

Toksah banyak ceritalah, semuanya MAHAL kat Labuan. Orang luar duduk sini maybe boleh survive, sebab mcm aku dapat Elaun. Orang kerja Petronas, Shell tu, berbelas ribu gaji, bolehlah hidup. Tertanya2 juga aku, camana orang local LABUAN... Haishhh... Kasihan sungguhlah...(Geleng kepala banyak kali ni sambil menaip)hihi..

OK, Tapi diingatkan disini, sini tiada GST. Tiada GST. Tetapi harga barangan, makanan sama standard kalau include GST.. Mmg dari dulu.

Nak sedapkan hati, Labuan ni pulau. So, barang keperluan semua dari Tanah Besar (Sabah) dan Semenanjung. Mahal sebab, kos pengangkutan barang tu je dah berapa, belum lagi kepayahan nak dapatkan kan?.. Oklah, tak mo banyak complain. Syukurlah dekat dengan suami. Insya Allah, Bumi Allah ni luas...Rezeki ada dimana2...

Muah Ciked

WAWA

Monday, April 27, 2015

Hidup Baru


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

Assalamualaikum wbt...
 
Fuhhh...

Lamanya tinggal sesi bercerita di khalayak ramai. Entah ada yang singgah ke tidak ke blog ini..

Tak apalah, inilah hidup. Kalau tak muhasabah, tergendalalah segala impian... Contohnya macam inilah. Kononnye nak jadik blogger yang sentiasa update blog tercinta. Namun, sayang...
Hampeh!!!

So, apa yang aku nak ceritakan ni?. 
Yup, kisah hidup baru aku pada tahun 2015. APA YANG BARU?

Ok. aku cerita satu-satu. Pada awal tahun ni, aku sambung degree in QS.

Then, aku resign semua jawatan dalam JKR Selangor..termasuklah AJK Buletin JKR Selangor, AJK Laporan Tahunan dan semua tugasan sampingan aku. Walaubagaimanapun, bos restu tindakan aku. Bukan apa, aku dah pasang azam, let say kalau aku dapat bertukar ikut suami aku yang tinggal di Sabah, so peralihan jawatan tu taklah mengejut. Itu bermaksud, pengganti aku haruslah ada kan?.

Nak dijadikan cerita (konon), banyak kali juga aku follow up status pertukaran aku dengan Cik Mira baik hati, dari HQ....
Hari-hari follow up. Macam Ceti mintak hutang gitu. (ngeh, ngeh...)

Then, hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. Hari Jumaat, 27.3.2015 aku terima panggilan dari Cik Mira. Katanya aku dapat pindah. Tapi jauh sikit je dari suami. Korang tau, kat LABUAN katanya..(baca cara azwan ali haaa). aku pon gumbira, hati girang tak terkata. pastu tangisan sebak mengiringi kegembiraan. Alhamdulillah. n my bestie friend told me to sujud syukur. Amin..akhirnya..

3 years kami suami isteri hidup jauh. Macam-macam yang we all going through sepanjang 3 tahun ini dan akhirnya Allah memakbulkan doa kami. ALHAMDULILLAH...

So? am i too happy dengan penghijrahan ni? . Of course im happy... aku boleh dah berkepit ngan suami. jaga makan pakai dia. masak utk dia (walaupun tak sedap mana). and no more buang duit sewa hotel tiap kali dia datang menjenguk aku.

n the sad part adalah jauh dengan keluarga, my bff (my gonjeng frens (lily, lin, ajat,hajar, abg man, k.ana, mamy tipah, mama nob,  k.zilah- my beloved kakak, adik ku comel, fariza, my syariah advisor- kak ish, penyelamat keadaan- k.zam), my ofismate, house mate, uni-mate, and everything since 2005 aku masuk JKR Selangor. Banyak tau memories... 10 tahun korang. Ofismate yang baik, bos-bos yang tegas but keibuan, ayahanda yg baik, immediate bos yang open minded.. i will miss them so much... sob, sob...

TQ Allah kerana keindahan kehidupan yang aku perolehi.Dapat berbakti pada mak, adik-adik, pada bos2, pada sahabat2 dan lain-lain. 

TQ Allah, kerana makbulkan doa yang ku kirim kepada sahabat2 yang pergi umrah selama ini. Alhamdulillah.

Kali ini, pergi dengan tangan menggengam tugas baru. Berhijrah ke pangkuan suami, berhijrah di tempat kerja baru dengan bidang tugas yang baru... (Tidak apa berlainan bidang sedikit, itukan pengalaman...)

Alhamdulillah...


Lots Of love,
Suraya Azura